Haring heeft een lage klimaatvoetafdruk

Dat wat je eet stoot CO2 uit

Als mens beïnvloed je het klimaat doordat je op allerlei manieren CO2 uitstoot. En je voeding is verantwoordelijk voor een groot deel van je persoonlijke CO2-uitstoot. Maar de werkelijke hoeveelheid hangt af van wat je eet (en hoe lang het duurt om het voedsel te vervoeren). Verse haring is een van de vissen met de laagste CO2-voetafdruk per kilo.

Haring heeft een van de laagste CO2-voetafdruk

Haring is een natuurlijke hulpbron die geen water, voer of energie nodig heeft om te produceren. Er worden moderne energie- en grondstoffenbesparende vangst- en aanvoermethoden gebruikt, zodat het volstaat om de haring in zijn natuurlijke element te oogsten en eventueel te verwerken tot bijvoorbeeld zure haring. Dit betekent dat haring met slechts 1 kg een van de laagste CO2-voetafdruk voor zeevruchten heeft. CO2 per kg verse haring en 2.6 kg. CO2 per kg gemarineerde haring. Dat is laag!

Lees hier meer over de berekening van de klimaatvoetafdruk van de haring, uitgevoerd door het bedrijf Carboncloud.